Garmin blijft niet stilzitten, want hier alweer een nieuw product: De Edge Explore 1000. Niet te verwarren met de reeds bestaande Garmin Edge 1000, die in 2014 uitkwam. Was de Edge 1000 dan niet goed meer, of had Garmin een andere gegronde reden om de Garmin Edge Explore 1000 te ontwikkelen?
Garmin Edge Explore 1000: ontdekken maar
Jawel, het zijn duidelijk broertjes van elkaar. Alhoewel: de interface, zoals op de linker foto duidelijk zichtbaar, ziet er toegankelijker uit dan bij de Edge 1000. En daar gaat het verhaal inderdaad verder. De Garmin Edge Explore is minder gericht op de topsporter die zijn lat elke dag een beetje hoger legt en zijn huidige Edge 1000 niet kan missen om vooruitgang te boeken. De Garmin Edge Explore richt zich op degene die er graag op uit trekt, degene die graag nieuwe paden wil ontdekken, en op een prettige manier wil navigeren. En dat kan in heel Europa, want de fietskaarten krijg je er meteen bij. Deze kaarten zijn zowel voor toerfietsen, wielrennen als mountainbiken geschikt.
Nieuw: ongevallendetectie
De hardware van deze nieuwe Edge Explore is vrijwel identiek aan de reeds bestaande versie. Wat er toegevoegd is, is ongevallendetectie. Dit werkt middels een accelero-meter, eenvoudiger gezegd: een versnellingsmeter. Op het moment dat er een valpartij plaatsvind, meet de sensor deze plotselinge (val)versnelling en het plotsklaps tot stilstand komen. Vervolgens stuurt hij, al dan niet automatisch, naar de vooraf ingestelde contacten een mailtje. Daarin staat een waarschuwing en de locatiegegevens waar je je op dat moment bevindt. De enige voorwaarde is dat je je Explore gekoppeld heb aan een compatible smartphone.
Veiligheid staat centraal bij Garmin. Hierboven afgebeeld nog een innovatie van Garmin: de Garmin Varia Rearview Bikeradar. Deze is compatible met de Garmin Edge Explore 1000. Samengevat komt het er op neer dat de Varia Radar op het scherm van de Edge Explore waarschuwt wanneer er verkeer van achter nadert. Verkeersongelukken met fietsers worden voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat ze over het hoofd worden gezien door automobilisten. Daar speelt Garmin met de Varia Rearview i.c.m. de Explore goed op in. Maar bijvoorbeeld ook Bontrager, met hunFlare R achterlicht. Die is echter niet te koppelen aan je navigatie.
Ontdek het onbekende met de Edge Explore
De Garmin Edge Explore helpt je graag een handje om wat nieuws te ontdekken. Geef eenvoudig op hoeveel kilometer je voor ogen hebt, welke hoogtegegevens je in gedachten hebt, of in welke richting je wilt gaan. De Edge berekent tot 3 geschikte fietsvriendelijke routes. Super handig als je ergens nieuw bent, bijvoorbeeld op vakantie. Maar ook in je eigen omgeving valt vaak nog genoeg te ontdekken. Bovendien kan je de vooraf geladen nuttige punten gebruiken om je route mee te bepalen. Uiteraard kan de Garmin Edge Explore tegen een stootje en een regenbui. Liever op je mobiel routes downloaden of uitzetten, of op je PC? Ook geen probleem, Garmin is overal op voorbereid met Garmin Connect.
Onderscheid tussen Edge 1000 en Edge Explore 1000
Waarom de Edge Explore aanschaffen als je min-of-meer voor hetzelfde geld ook de Edge 1000 hebt? Simpel gezegd: de doelgroep is anders. Maar om de details duidelijker weer te geven, hier een lijstje met verschillen:
- De Edge Explore heeft ongevallendetectie
- De Edge Explore heeft E-bike ondersteuning in het menu
- De Edge Explore heeft een eenvoudige menu-opbouw
- De Edge Explore heeft 1 activiteitenprofiel
- De Edge Explore geeft maximaal 3 zelf in te stellen data-pagina’s weer
De volgende zaken kenmerken de Edge 1000 t.o.v. de Edge Explore:
- Strava Segment ondersteuning
- Uitgebreide en gestructureerde workouts
- ANT+ FE-C controle, controle over je fitness apparatuur, zoals een indoor fietstrainer (eind 2015 beschikbaar)
- FTP en herstelinformatie (eind 2015 beschikbaar)
- Shimano DI2 informatieweergave
- Meerder activiteitenprofielen
- Maximaal 5 zelf in te stellen data-pagina’s
Geef een reactie