Is het nu ATB of MTB?
Afkortingen / Betekenis
ATB staat voor All Terrain Bike. MTB staat voor Mountainbike. So far so good en met beide benamingen zou je de echte mountainbike kunnen bedoelen. Met het verklaren van de afkortingen komen we dus geen stap verder.
Wat is een ATB ?
Een ATB is een fiets, met weliswaar een mountainbikeframe en dikkere banden. Daarnaast is een ATB afgemonteerd met spatborden, verlichting, reflectoren en vaak een bagagedrager. De dikkere banden zijn ook geen echte terreinbanden, maar zijn gewoon wat bredere banden met een wegprofiel. De fiets is eigenlijk ook niet gemaakt om door het terrein te rijden, maar is gewoon een stoere stadsfiets. De ATB werd vooral populair in de jaren negentig, toen de mountainbike zijn intrede deed. Veel mensen wilden opeens ook zo een stoere fiets, maar wilden wel hun zware tas achterop kunnen doen en spatborden om niet vies te worden van opspattend water. Ook is een ATB vaak geometrisch anders afgemonteerd. Zo zal het stuur iets hoger staan dan bij een echte mountainbike, waardoor iets comfortabeler gefietst kan worden. Ga je met een ATB echt het ‘all terrain’ in, compleet met modder en al, dan zullen de spatborden en dergelijke het zwaar te verduren krijgen. Zoals gezegd is de ATB dus gewoon een stoere stadsfiets. De afgelopen jaren zie je de ATB steeds minder, omdat de stadfiets toch vaker een lichtere sportfiets wordt.
Wat is een MTB ?
De MTB is de echte mountainbike. Ook deze heeft dikke banden, maar dan met een specifiek profiel voor het terrein waarin de MTB gebruikt wordt. Accessoires zoals verlichting, spatborden en dergelijke zijn achterwege gelaten. Hierdoor is de MTB een stuk lichter dan zijn ‘stadsfiets-broertje’. De MTB is hierdoor beter geschikt voor het fietsen in de bossen en ander zwaar terrein. Verder is de MTB natuurlijk nog verder onder te verdelen in categorieën zoals cross country, downhill, freeride en trials. De geometrische afstelling van de MTB is veel sportiever dan die van de ATB. Op de MTB zal het stuur op ongeveer gelijke hoogte van het zadel geplaatst zijn of zelfs lager. Hierdoor krijgt de fiets een sportievere/agressievere zit.
Geef een reactie