Auteur: Gerard Mulhof
Toerleider(s): Peter Kamans
Groep: NVT
Strava link:
Aantal KM: 180
Aantal leden: 4
Verslag: Woensdag 19 augustus was weer een van de zomerklassiekers gepland .Na de prachtige tochten door Peter vastgelegd naar o.a Emmerich,Giethoorn, Kalkar,s’Herenberg of Steinfurt was deze dag Kamp Westenbork gepland. Een tocht van 180 km die we met prachtig fietsweer en mooie natuur zou toch een andere inpact krijgen.
Via Nijverdal langs Hardenberg namen we een koffiestop in het dorp Hollandscheveld.Van hier naar Wijster ,langs Beilen naar Hooghalen waar het herinnerings centrum Kamp Westerbork is. Het centrum omvat nu nog een oppervlakte van 25 hectare.
Kamp Westerbork is bekend geworden als voorportaal van de vernietigingskampen van waar 107.000 in Nederland wonende Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsmensen werden gedeporteerd naar kampen in Duitsland, Polen en Tsjechie. De overgrote meerderheid van de gevangenen verbleef slechts enkele dagen tot weken in het kamp, een relatief klein aantal verbleef maanden tot soms zelfs jaren in het kamp,waar de leefomstandigheden relatief goed waren. Mishandelingen en moord kwamen er nauwelijks voor, gezinnen bleven bij elkaar, en over het algemeen was er voldoende te eten. Daarnaast waren er vele voorzieningen aanwezig, waaronder een winkel, scholen, een ziekenhuis en een theater. Desondanks draaide het in kamp Westerbork uiteindelijk maar om één ding: het transport dat bijna wekelijks vertrok, in de beginperiode zelfs twee maal per week. De angst op transport te worden gesteld beheerste het kampleven. Vanuit kamp Westerbork vertrok 93 keer een trein; vaak naar Auschwitz maar ook naar Sobibor,Theresienstadt en Bergen-Belsen. Slechts 5.000 Joden en 32 Sinti en Roma die vanuit kamp Westerbork werden gedeporteerd, overleefden de Tweede Wereldoorlog. Op 12 april 1945 bevrijdden de Canadezen 876 Joodse gevangenen in kamp Westerbork.
Op het terrein van Kamp Westerbork is ook een Radiosterrenwacht met de grootste radiotelescopen van europa.Er staan 14 telescopen opgesteld over een afstand van anderhalve kilometer, exact in oostwestrichting; 12 vaste en 2 verplaatsbare. Die stalen oren, elk met een oorschelp van 25 meter doorsnee. Hij bestaat uit meerdere schotels die onderling op een handige wijze samenwerken. Daardoor lijkt het, alsof je waarneemt met één enorme telescoop van 3 kilometer in diameter.
Op de terugweg nog even aangelegd in Slagharen waarna we op steeds meer bekend terrein via het Rheezedal en Notter weer in Rijssen zijn aangeland.
Moe, maar samen met makkers Harry,Peter,en Ruben een interessante en fijne dag gehad
Geef een reactie