Sena smart fietshelm

2 Sena smart-helmen liggen klaar bij Bloemendal Fietsplus om uit te proberen !

Ze zijn er wat langer, de smart race/MTB fietshelm. Op verzoek van Waypoint 2 helmen geprobeerd. Hieronder de ervaringen.

In 2009 het eerste Garmin navigatietoestel van Waypoint op het racestuur, en in 2010 al moeiteloos, met het piepkleine schermpje (Garmin HSX Legend) met 15 TCR leden van Rijssen naar Oostenrijk. Inmiddels is een smart navigatie toestel op de racefiets niet meer weg te denken. Dus waarom geen smart fietshelm ?

Met de helmen nog in de doos,  eerst langs bij Peter Bloemendal om de kwaliteit te beoordelen. Peter was positief verrast, gezien de kwaliteit/prijsverhouding, van 139 tot 199 euro, afhankelijk van het type helm. Peter ziet er wel verkoopbrood in.

Sena kennen we al jaren van de communicatiesystemen voor motorrijders, maar ze hebben nu ook een lijn met fiets- en skihelmen, welke voorzien zijn van de communicatietechniek uit de motorwereld. Erg handig wanneer je graag met je fietsmaatjes wilt communiceren zonder te hoeven schreeuwen. Daarnaast prima geschikt voor een telefoongesprek of muziekje. Er zijn verschillende modellen.

Wat zijn de eerste indrukken ?

Eerst maar eens een tochtje alleen op de racefiets

Eerst het Iphone appje “Sena utility”” installeren, daarna de helm met bluetooth koppelen. Gekoppeld vervangt de helm de luidspreker en microfoon van de telefoon.  Er zitten 2 kleine ingebouwde luidsprekers in de helm direct boven het oor en de en microfoon zit ingebouwd in de voorste rand net boven de neus. Een muziekje opgezet en direct verrast door het stereo geluid, uiteraard anders dan bij oordoppen, die een veel beter geluid geven, maar je ook volledig met je gehoor afsluiten van de buitenwereld. Met de smart-helm blijf je deel uit maken van de omgeving. Je pikt de geluiden van auto’s etc. op. Gekoppeld aan de telefoon betekend ook dat je telefoongesprekken kunt opnemen. Even op het middelste knopje drukken en het telefoongesprek ging zonder problemen, zelfs bij een flinke wind en rijwind.

Bij gebruik van een Garmin Edge kun je de piepjes van de afslagwaarschuwingen vervangen door gesproken aanwijzingen (eenmalige instellen via Garmin Connect), dit hoeft niet, maar ik vond het wel handig. Een vrouwenstem geeft aan dat je links- of rechtsaf moet. Ook kun je allerlei waarschuwingen (hartslag, cadans etc.) gesproken doorgeven aan de helm. Werkte ook prima. De helm als verlengstuk van telefoon en garmin.

SENA R1 EVOIn het weekend een E-bike tocht samen met Herma om de intercom functie te testen.

Hiervoor hoef je de helm niet met de telefoon te verbinden, maar verbind je de helmen met elkaar. Omdat je regelmatig niet naast maar achter elkaar fietst, in stedelijk gebied op bospaadjes (we fietsen veel knooppunten) en tijdens vakanties in het buitenland, kun je met de gekoppelde helmen continue met elkaar in gesprek blijven. Zelfs op zachte toon bleek dat we tot bijna een kilometer uit elkaar prima met elkaar te kunnen praten en dat handsfree. Het maakt het fietsen een stuk gezelliger en veiliger. Zeker als 1 van beiden een navigatietoestel gebruikt, kun je ook op grotere gehoorafstand de route aanwijzingen geven. Herma was na een paar minuten al volledig om en gaf aan, dat er smart helmen op de plank horen, mede om reden van veiligheid.

De Sena helmen in een toerfietsgroep getest

Ook de helmen getest in een groep met toerfietsers. Toermaat Henrcio gebruikte de helm en we konden beiden prima op afstand van gedachten wisselen. Prima om (als voorbeeld) in te zetten bij gesplitste groepen of meerdaagse toertochten. Inschattend is het gebruik van een smart-helm vooral leuk bij MTB tochten in het bos en tijdens recreatieve tochten waar de omgeving nieuw is.  Het werkt een stuk beter dan portofoons, vooral omdat je geen knop in hoeft te drukken en met een oordop in je oor zit. De communicatie is er continue als in een telefoongesprek. Portofoons hebben de eigenschap dat je niet kunt praten als de andere de zender gebruikt.

  • Gebruik je de intercom mogelijkheid, kun je niet de bluetooth met de telefoon gebruiken en omgekeerd. Bij het intercom koppelen de bluetooth van de telefoon even uitzetten, dit om te voorkomen dat de helm automatisch koppelt met de telefoon.
  • De accuduur is meer dan 10 uur.
  • Er zijn verschillende modellen, voor MTB en Racefiets.
  • Het instapmodel kost bij Waypoint 139 euro (maximaal 4 verbindingen)

Wil je meer informatie ? Loop bij Waypoint naar binnen of bij Bloemendal Fietsplus om te proberen.

gr

Gerrit Wessels