Van: Gerrit Wessels
Nu 1,5 jaar geleden zag ik een GPS-track over klinkers en straatstenen wegen in de buurt. Het leek me wel wat om een lange GPS tocht te organiseren en deze op de kalender van de NTFU te plaatsen. Niet eerder vertoond, geen pijlen in het gras of aan de bomen. De deelnemer maakt gebruik van zijn eigen GPS om de route af te leggen. De NTFU reageert eerst sceptisch, maar ziet later de mogelijkheden en attendeert haar leden op deze nieuwe manier van georganiseerd toerfietsen. [whohit]gpsatb[/whohit]
Samen met Henk van Pijkeren het plan uitgewerkt, Henk, ervaren in het rijden van lange ATB tochten ontwikkelde de track over de Sallandse heuvelrug, een veel uitdagender manier dan een dagje hobbelen over klinkers in het open terrein. Ondergetekende probeert de organisatie rondom de track vorm te geven.
Welke maand ? De afstand (100, 130, 150 ?), wie is onze doelgroep ?
Het idee wordt een plan en wordt voorgelegd aan Jose en Eric Havinga, de directie van WayPoint Notter BV. Beiden reageren direct enthousiast. De combinatie van TCR en WayPoint BV, de ene goed in het organiseren van toertochten en de andere met expertise omtrent GPS moet kunnen werken. Wat we ook nodig hebben is een aansprekende plek om te starten en te eindigen. Manager Coen van Rhee van het recreatiebedrijf Het Molke was minstens zo enthousiast en het plan kon uitgewerkt worden.
WayPoint BV wilde met een flink bedrag het evenement ondersteunen. Echter, het bleek toch niet handig te zijn om het al in januari 2013 te organiseren. Johan Witten was met zijn ATB-tocht sponsorloos, WayPoint BV was ook bereid om dit evenement onder haar hoede te nemen, een contract van 3 jaar werd getekend.
De GPS ATB tocht kan verder uitgewerkt worden. Nadenken hoe we de organisatie op poten Het resulteerde in veel telefoongesprekken en emails.
Uiteindelijk wordt binnen TCR , met instemming van alle betrokkenen,besloten om in oktober 2013 een “WayPoint ATB Evenement” te organiseren. 2 gepijlde tochten van 25 en 45 kilometer en een GPS tocht van 130 km.
De NTFU er bij betrokken, wat resulteerde in een aansprekend artikel in Fiets Sport Magazine en een vermelding op de homepage van de NTFU.
Tourclub Rijssen wordt de eerste bij de NTFU aangesloten vereniging dat een toertocht organiseert uitsluitend te rijden op GPS. Een nieuwe manier van navigeren tijdens toertochten. De voordelen zijn legio, nadelen zijn er ook.
We besluiten om de commissie te vullen met jonge TCR leden, met de energie van de jongeren en de expertise van de oudjes ontstaat een dynamisch geheel.
De commissie besluit niet voor aantallen te gaan, maar voor kwaliteit. Service aan de deelnemers als uitgangspunt. De hoogte van het inschrijfgeld (17 euro) wordt snel vergeten, als de deelnemer het gevoel krijgt dat het een goed besteed bedrag is.
Geen kortere afstand dan 130 km, elke deelnemer een warme maaltijd, voldoende douchegelegenheid en onderweg de stops met veel variatie in eten en drinken(warm en koud). Verwarmde en overdekte stops met toiletten.
(camping de Lemeler Esch, een WayPoint BV camper stop, Cafe Toontje en camping de Bovenberg fungeren als pauze punten)
Er komt een nieuwe website www.gps.nl/atb en de mogelijkheid om geautomatiseerd in te schrijven.
Veel aandacht wordt besteed aan de track, het kan maar 1x de eerste keer goed gaan. Leden van TCR rijden de track een aantal keren in delen en geven waardevolle informatie. Op woensdag wordt de track nog gewijzigd, in verband met een hardloopwedstrijd bij Nijverdal en de mogelijkheid van tegenliggers op de single tracks.
Zaterdagmorgen om 0645 uur, de eerste actie is het ophalen van de luxe broodjes bij meesterbakker Ruben Meinders (TCR lid), ze zijn heerlijk vers en warm. De eerste deelnemers melden zich, Scan & GO, daginschrijving en voorinschrijving, alles loopt prima. We tellen ongeveer 15 TCR leden, De deelnemers en GPS toerleiders starten de GPS’en en vertrekken voor de 130 kilometer lange ronde. De stops worden ingericht, er is technische ondersteuning bij de eerste stops. Elke deelnemer heeft een routekaartje op zak, hierop de waypoints, telefoonnummers bij pech/ongeval en informatie over het gebied waarin ze rijden.
Via het internet met behulp van GPS-trackers kunnen we de laatste rijder en de eerste groep precies volgen. De deelnemers eindigen bij WayPoint BV in Notter, de track wordt uitgelezen en een laatste volle Garmin bidon verstrekt. Niet alle deelnemers zien kans om de volle 130 km te rijden, sommigen korten de track in of gaan rechtstreeks naar het eindpunt. Aangekomen bij Het Molke springen de meeste deelnemers onder de douche en genieten niet lang er na van de warme pasta maaltijd en een drankje. Veel deelnemers komen langs en vertellen dat ze in een prachtig gebied hebben vertoefd, de track goed werkte en de verzorging TOP was.
….. het is ons gelukt, veel waardering en enthousiasme bij de bijna 100 deelnemers, een nieuwe manier van toerfietsen ontwikkeld, geholpen door de fantastische ondersteuning van WayPoint BV en recreatiebedrijf Het Molke. Inmiddels is er een uitnodiging van het hoofdbestuur van de NTFU om onze ervaringen te delen.
Volgend jaar gaan we het opnieuw proberen, dezelfde opzet met de ervaring die we nu hebben opgedaan, het kan nog beter !!
Gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 44 jaar
Mooi gedaan door de oudjes
Groeten Gerrit
Gerrit,
Mooi stukje. Was een mooie tocht. Was mooi om te zien dat bijna iedereen met plezier op de zat. Echt een goed georganiseerde tocht top.